CORONACAM – Interaktioner i kris

Kobolt Magazine22/05/2020

När våra liv plötsligt utspelar sig på digitala skärmar sätts vardagens rutiner på prov. I Arazo Arifs och Amelie Svenstedts webbserie CORONACAM får vi ta del av de oförutsägbara och absurda händelser som uppstår i förflyttningen mellan en fysisk och virtuell tillvaro. 

På grund av den pågående pandemin är det många av oss som tvingats omorganisera våra liv för att vardagen ska rulla på som vanligt. Eller, så nära ’vanligt’ vi kan komma i Covid-19-tider. Trots att vi är isolerade hemma framför våra skärmar kommer vi fortsätta vilja hänga, ligga, gå i terapi eller klippa håret. Hur vi gör det är fortfarande under prövning, men ett krav är en stadig wifi-uppkoppling. 

CORONACAM är en webbserie skapad av Arazo Arif och Amelie Svenstedt om interaktioner i kris. I tio avsnitt kommer vi få följa olika personer när de tacklar vardagssituationer som helt plötsligt förflyttats från det fysiska rummet till det virtuella. 

Arazo - 
Coronacam-projektet började med att Amelie ringde mig och berättade om en absurd situation hon varit med om, i samband med krisen inföll och att livet IRL istället skulle ske på the www. Ironiskt nog hade även jag en erfarenhet som var lite för störd för att va sann, å vi kom fram till att fuck it, vi kör, allt annat är ju ändå inställt. Projektet är prestigelöst och kul, ett sätt att kanalisera frustration och omvandla dom erfarenheter vi är mitt uppe i, till något mer begripligt. Vissa saker man upplever är lite för svåra att förstå, i alla fall medan dom pågår. Det var inte förrän vi började bearbeta den här krisen, genom att försöka tänka ut hur vi kan omvandla vår hopplöshet till konst, som livet började kännas någorlunda normalt för mig igen. För mig ligger normalitet i att få göra sånt jag älskar att göra. Det här projektet blev ett sätt att hålla fast vid verkligheten, fast genom fiktionen.

Amelie - 
För mig ligger lusten i att göra Coronacam på ett personligt plan, jag upptäckte det bisarra i att försöka göra allt som vanligt samtidigt som jag upplevde att jag var drabbad av ett litet helvete. När inte ens min terapeut kunde hjälpa mig över en skärm så var jag tvungen att hitta ett annat tillvägagångssätt få ett utlopp för allt jag kände. Jag och Arazo var redan i dialog gällande ett annat projekt och en dag började vi berätta för varandra om olika saker vi hade upplevt i karantänen – vi tyckte att det var för roligt för att inte göra något av. Jag har inte ringt min terapeut sedan dess…

 
I samarbete med CORONACAM kommer Kobolt att släppa varje avsnitt av webbserien på www.kobolt-magazine.com. Avsnitten finns även på webbseriens egna Instagram: @c0r0na_cam  

Avsnitt #1 – Frisören

Frisören - Bella Ego
Amatören - Arazo Arif

Manus & Regi - Arazo Arif
Producent & Regi - Amelie Svenstedt
Klippare - Ahang Bashi
Art Director - Ivan Gedin
Creative Director - Sara Börje Ramberg